Türkiye olmadan enerji tedariği güvenli olmaz
Lüksemburg Dış Ticaret Bakanı Krecke, Avrupa’nın enerji tedarikinde Türkiye gibi güvenilir bir ülkeye ihtiyaç duyduğunu söyleyerek “Türkiye olmadan, olmaz” dedi.
LÜKSEMBURG Büyük Dükü Henri Felix Marie Guillaume başkanlığındaki Lüksemburg ticaret heyeti, dün Lüksemburg’un İstanbul Fahri Konsolosu Suzan Sabancı ile bir araya geldi. Yakın gelecekte enerji tedarikinin daha pahalı olacağı ve Türkiye’nin transit ülke konumu sebebiyle öneminin daha da artacağını belirten Lüksemburg Ekonomik İşler ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke, Avrupa ülkelerinin Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin ekonomik ve diplomatik alanda yükselen bir trendi olduğuna vurgu yapan Krecke “Lüksemburg’un enerji kaynağı yok. Enerjide tamamen dışa bağımlıyız. Bizim gibi birçok ülke var. 2005’te enerji konusu gündeme geldiğinde Türkiye’nin ne kadar önemli bir konumda olduğunu gördük” dedi. Enerji tedarikinde güvenliğin de önemli olduğunun altını çizen Krecke “Türkiye bir hukuk devleti. Güvenilirlik açısından sağlam bir yapıya sahip. Avrupa-Asya enerji tedarikinin güvenliği Türkiye olmadan olmaz” diye konuştu. Ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesinin artık bir zorunluluk olduğunu ifade eden Krecke, şöyle konuştu: “Birçok Lüksemburg şirketi üretimlerini başka ülkelerde yapıyor, yapmak istiyor ve ortak arıyor. Türkiye, bu konuda iyi bir partner olabilir. Türkiye’deki parlak beyinler, parlak işgücü, bence Avrupa için çok önemli. Avrupa’nın tekrar ayağa kalkmasını sağlayacak gücü teşkil ediyor. Azimli ve zeki genç insanlar, Avrupa tarafından yaratılmış uzmanlık birikiminden yararlanarak Avrupa’yı yeniden küresel ekonominin öncülüğüne taşıyacak bir dinamik yaratabilirler”.
AB üyeliğinizi destekliyoruz Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek olduklarını da belirten Krecke “Hem ekonomik hem jeopolitik konumu sebebiyle Türkiye, Avrupa için önemli bir yerde. AB üyeliği konusunda desteğimiz tam fakat Kıbrıs’ı ortaya atarak bu üyeliği bloke etmek isteyen bir takım ülkeler var. Biz Türkiye’nin müzakere sürecinde hızlı gelişme kaydettiğine inanıyoruz” diye konuştu.
Bankaları Lüksemburg’a davet etti Lüksemburg Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna da Lüksemburg’un 500 milyon tüketiciye açılan bir kapı olduğunu, bu açıdan Türk ürünleri için Avrupa’ya doğal giriş kapısı niteliği taşıdığını ifade etti. Gramegna, bilgi teknolojileri, temiz teknolojiler alanında işbirliği yapılabileceğini belirterek “Türk şirketleri Kıta Avrupası’nda merkez açmak isterse Lüksemburg ideal. Tabii bir numaralı alanımız mali alan. Lüksemburg’da Türk bankaları yeterli değil. Bence burada bir şeyler yapabilirler” dedi. Lüksemburg’un İstanbul Fahri Konsolosluğu görevini yürüten Suzan Sabancı Dinçer de, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 7 yılda arttığını, bu artışın krizde de sürdüğünü kaydetti.